top of page
Blbuvzdorna kucharka_Bara_Vostova.jpg

Nová kuchařka pro kuchařské analfabety

Vychází v listopadu 2025

Proč se naučit aspoň trochu vařit?

Upřímně, na vaření není nic tak moc složitého. To se píše v bezpočtu kuchařek, které pak na vás nasypou recepty pokročilé gastrovědy a logistické noční můry. Já mám na mysli vaření, které vám umožní neumřít hlady, ušetřit nějakou tu korunu v porovnání s cenami v restauracích, nebo se třeba konečně odstěhovat od maminky. Popřípadě se přestat ládovat rohlíky, konzervami a fastfoodem. Tahle útlá kuchařka nabízí recepty v té nejjednodušší formě. Blbuvzdorně popsané. A to i na jídla, o kterých si myslíte, že jsou pro vás neuvařitelná a že je v tomhle životě prostě nikdy nesplichtíte. 

Ve všech receptech v knížce i tady na webu používám běžně dostupné suroviny, které koupíte v sámošce. Jen maso vám fakt doporučuju pořídit u řezníka. Zelenina z trhu nebo od zelináře je taky lepší. No a postupy vaření jsem okrouhala na minimum – zkomplikovat si je můžete později vždycky. Takže jsem přesvědčená, že podle nich dokážete překvapit nejenom sami sebe, ale i ty, které překvapit chcete.

 

Zkrátka, přeneseně řečeno: abyste si mohli začít v kuchyni vyskakovat, musíte se v ní naučit nejdřív chodit.

Hodně štěstí


Bára Voštová Signatura

Bára Voštová

Narodila se těsně před začátkem devadesátek v Táboře. Vystudovala zpěv na budějovické konzervatoři, ale střízlivá nezpívá. Pracuje v reklamní agentuře a vaření je její koníček… a vlastně i nezbytnost k uživení sebe, svého přítele a psa. Popřípadě ještě k nakrmení haldy kámošů na grilovačkách, oslavách, mejdanech a podobných kulinářských událostech. Blbuvzdorná kuchařka je zatím její první pokus o nakrmení dalších hladovějících zoufalců, kteří si myslí, že se vařit nenaučí, nebo se to učí, ale bezvýsledně.

O Autorce

Barbora Voštová, autorka Blbuvzdorné kuchařky

Moje gastrozážitky

Jako... ne všechno, co se uvaří, stojí za to sníst. A ne všude, kde se dá jíst, má cenu jíst. Prostě ne vždycky všechno vyjde podle představ. A jindy je tomu, díky bohu, zcela opačně.

Tady několik mých gastronomických zážitků zažitých na vlastní kůži.

HLADOVKA

 Hosty jsme nečekali :-)
The Garden, Srbsko

PŘEKVÁPKO

Náš štamgast, náš pán
Hostinec U tunelu, Karlín, Praha

PAŘÍŽ PO ČESKU

Všechno v pořádku a všechno špatně
Café de Paris, Praha

STARÉ DOBRÉ ČASY

Za málo peněz fajn muzika
U vystřelenýho voka, Praha Žižkov

RECEPTY, KTERÉ SE MI DO KNÍŽKY NEVEŠLY

V knížce najdete 73 receptů. A tady vám jako bonus nabízím několik dalších úplně zadarmo.

Smažené kuřecí kousky Bára Voštová.jpeg

SMAŽENÉ KUŘECÍ KOUSKY

Tak tohle je vlastně jako kdybyste si udělali doma KFC. Akorát že to nebudete mít na přepáleném tuku, pořídíte to za méně peněz a hlavně, hlavně budete mít z tohohle domácího fastfoodu fakt radost.

Kureci rolad_Bara Vostova.jpg

KUŘECÍ ROLÁDA
S BAZALKOU
A PESTEM

Tak tohle jsem splácala doma z toho, co jsem měla v lednici. Je to fakt easy realizovatelný recept. A pokud mu vymyslíte nějaký vlastní fancy název, budete za borce.

Recepty HP

KUŘE S BROKOLICOVÝM BRAMBOREM
A OMÁČKOU

Další variace na kuřecí téma. Tentokrát s něčím, čemu se říká brokolicový brambor
a hlavně s ultra mega jednoduchou omáčkou.

Kure s brokolicovym kremem blbuvzdorna kucharka.jpg

LINGUINE
S KREVETAMI
A RAJČATY

Jestli máte rádi plody moře
a Itálii, pak je tohle bezva začátečnický recept pro vás. Zkazit se dá, jen když se budete fakt hodně snažit.

Linguine s krevetamiu a rajcaty.jpg
Recepty
Opeceny chleb s avokadem a lososem.jpg

OPEČENÝ CHLÉB S AVOKÁDEM
A LOSOSEM

Tuhle easy zdravou svačinku občas dělám, když grilujeme
a já vím, že se tam bude poflakovat i nějaký estét.
Ale upřímně, jedí to všichni.

Burger_obyc.jpg

HOVĚZÍ BURGER

Na fotce je sice domácí houska, ale bylo to za covidu
a domácí housky pekl i Tomáš Řepka. Teď už na to nikdo nemá čas :-) Vy použijte klasickou housku na burger.

TURECKÁ VEJCE

Na první pohled trochu zběsilá kombinace, ale zároveň zběsile dobrá. Zvlášť když chcete po ránu na někoho udělat dojem.

Turecké vejce.jpg

VEPŘOVÁ PEČENĚ

K téhle pečeni jsem udělala nějakou hnědou rýži. Už ani nevím proč. Asi byla ve špajzu. Vy nad tím nekoumejte a použijte taky tu, co máte po ruce.

Veprova pecene.jpg
Kure s omackou z rajcat a pesta.jpg

KUŘECÍ KOUSKY
S OMÁČKOU ZE SMETANY, SUŠENÝCH RAJČAT
A PESTA

Čistá improvizačka takhle jednou v sobotu dopoledne, kdy byl mozek bez fantazie. Naštěstí lednice a špajz trochu té fantazie měly.

Madarsky_Gulas.jpeg

MAĎARSKÝ GULÁŠ

Něčím na tenhle způsob se od pradávna ládovali maďarští pastevci. Krávy si pásli, paprika asi rostla všude, cibuli někde šlohli… tak proč si taky nedopřát, že?

White Brick Wall

Blbuvzdorná kuchařka s dobrými výsledky
© Bára Voštová 2025
Vydává Concept 42

  • Instagram
bottom of page