
MOJE GASTRO ZÁŽITKY
Bistro The Garden
Srbsko
O tomhle bistru jsem se dověděla z instagramu z velmi kladné recenze, dívala jsem se i na profil a místo i jídlo vypadalo skvěle.
Do bistra jsme dorazili plni očekávání v sobotu kolem jedné hodiny. Jídlo i pivo se objednává v takovém food trucku. Fronta byla vydatná. Když jsem si v ní začala zvykat, doneslo se k mě, že bistro dává stopku na objednávání jídel. Na půl hodiny. Pravděpodobně tolik hostů o víkendu v době oběda nečekali.
Po nějakých pětačtyřiceti minutách jsme se k bistru vrátili. Tentokrát jsme vystáli kratší frontu, ale se stejným výsledkem. Prý až za další půl hodinu. To protože mají hodně objednávek z doby, když výdej obědů zastavili poprvé. Jak si lidi dokázali objednat, když se neobjednávalo mi hlava nebrala. Nebo jsme se dostali do nějaké paralelní reality, kdy se objednává, když to nejde a když to jde, objednávat si nejde, protože jste si měli objednat, když to nešlo. Personál nám nabídl další možnou objednávku (nebo neobjednávku, těžko říct) za další hodinu a půl. Ta volba byla jednoduchá. Škoda, že někdo takhle dokáže dojebat logistiku. O jídle nemůžu napsat nic, protože jsem ho v bistru ani neviděla. Takže snad někdy příště :-)
Café de Paris
Malá strana, Praha 1
Je fajn vyjít si na večeři a těšit se na ni. Obzvlášť pak, když se chystáte do vyhlášeného podniku s vyhlášenou kuchyní. Posadíte se do prázdného podniku a drobky, které zbyly na stole po předchozích hostech, nenápadně smetete pod stůl a předstíráte, že tam žádné nebyly. Objednáte si lahev vína a dolívat sklenice si pak musíte celý večer sami. Asi nějaká místní modifikace someliérského řemesla. Zvláště když o pár stolů vedle sedělo několik cizinců a pozornost, kterou personál věnoval jim, byla až přehnaná. No nic.
Obsluha přinesla šlehané máslo s bagetou a my si objednali předkrmy. Mezi tím jsme trochu pečiva snědli a když dorazily na stůl předkrmy, další pečivo jsme nedostali. Jak jíst šneky s omáčkou a telecí tatarák s lanýžem bez pečiva nám zamlčeli. A tak jsme si pro pečivo došli sami. A skutečně ho i dostali. Hezké.
Hlavním hřebem už poněkud zkaženého gastrozážitku měly být steaky s místní specialitou: omáčkou – překvapivě – Cafe de Paris. Tenhle zázrak měl být servírovaný s hranolky a salátem. Docela se těšíme. Jako první přinesla obsluha salát. Ten jsme si v očekávání běžného postupu servírování odložili stranou a čekali na zbytek. Na rozdíl od nás salát takovou trpělivost neměl a než nám přinesli na stříbrném tácu hranolky, povadl. Pak konečně došlo i na steaky a humornou vložku v podobě pokusů číšnice maso nandat na talíře pomocí triku s velkou lžicí a vidličky. Dala nám však jen část a se zbytkem beze slova odešla. Maso bylo ještě vlažnější než její přístup k nám. Pak zřejmě té obsluhující osobě došlo, že by maso a omáčka měly zůstat na stole a přinesla obojí zpět. Ještě studenější.
Po jídle jsme si opět sami dolili sklenice a čekali, zda-li někoho z personálu napadne se nás zeptat, budeme-li ještě něco chtít. Káva, dezert… znáte to. Dorazila však jen ta zmatená číšnice s dotazem, jestli nám může dolít víno. To nebylo třeba, nalévali jsme si celý večer sami a lahev byla dávno dopitá. Tak ji aspoň odnesla a my požádali o zaplacení. Náladu té osobě znatelně zkazilo, že nebudeme platit tu raketu hotově. Takže závěr jídlo bylo super, ale obsluha naprosté fiasko.
Hostinec U tunelu
Karlín, Praha 8
V Karlíně hned u Žižkovského tunelu je hospoda, která se jmenuje U tunelu. Asi protože je u tunelu. Toliko místopis. Shodou okolností se do ní vchází dveřmi, které jsou hned vedle dveří do domu, kde bydlím. A zjevně je tedy tahle hospoda místem, kde se člověk považuje za štamgasta s až domovským právem.
Kuchyně je tady vcelku fajn a člověka potěší, že si štamgasty považují. A to třeba tak, že když kuchyň zavírá a hosti postávají venku a hospodskými kecy tvoří alternativní budoucnost, přinesou vám fish and chips… a to úplně grátis!
Tímto bych tedy ráda veřejně poděkovala personálu výše zmíněného karlínského podniku za to, jak moc si nás, co tam denně utrácíme peníze, váží.
A snad za to nebudou mít u majitele průser. Hezké, děkujeme.
Hospoda U vystřelenýho oka
Žižkov, Praha 4
V hospodě U vystřelenýho voka na Žižkově stojí čas. Což je vlastně v tomhle světě plného uspěchaných kancelářských robíků, výzev, reportů a dalších imaginárních povinností hezké.
Točí tady fajn Plzeň a když po pivech vyhládne, stačí juknout do fakt zábavně pojatého jídeláku a objednat. V našem případě to byla sekaná s hranolkama.
A teď, za něco málo přes osmdesát kaček vám přinesou dva kusy masa, haldu brambor, bez milosti nakydnutou tatarku a ještě čerstvou petržel. Klasická hospodská strava jedna báseň. Fakt doporučuju. A maj do jedný!




