top of page

RECEPTY, KTERÉ SE MI DO KNÍŽKY NEVEŠLY

Smažené kuřecí kousky Bára Voštová.jpeg

SMAŽENÉ KUŘECÍ KOUSKY

Potřebujete: 5 kuřecích křídel nebo stehen – podle toho, co máte radši, hladkou mouku, kukuřičnou strouhanku, 2 vejce, olej, máslo, brambory, petrželku, sůl, pepř.

  • Nejdříve si připravíte kuřecí křídla nebo stehna. Oboje v kloubu rozříznete na dvě části. Takže z jednoho kusu křídla nebo stehna budeme mít hnedle dva. Osolíte a opepříte.​

  • Do hlubokých talířů si nasypete tak na centimetr hladkou mouku, do dalšího si rozšleháte dvě vejce v hrníčku. A do třetího nasypete kukuřičnou strouhanku. Kuřecí kousky pak obalíte v trojobalu. A to v pořadí: mouka, vejce, strouhanka. ​

  • Do pánve si nalijete vyšší vrstvu oleje asi tak 1 cm a necháte ho rozpálit.
    A začnete to smažit. Bacha – musíte smažit na střední výkon, aby se maso propeklo. Postupně otáčejte, aby se to opeklo ze všech stran. Kuřecí křídla budou rychleji, kuřecí stehna potřebují více času. Stehna po smažení doporučuji ještě tak na 10 minut nechat na 70 stupňů dojít v troubě. Ale jste-li líní nebo máte hlad, kašlete na to.

  • Během smažení budete mít dostatek času na oloupání brambor – ty uvaříte klasicky v osolené vodě do měkka. 

  • Hotové kuřecí kousky podáváte s vařeným bramborem, na který si dáte kousky másla a posypete čerstvou petrželí. 

A KFC se může jít bodnout.

KUŘECÍ ROLÁDA S BAZALKOU
A PESTEM

Potřebujete: 1 kuřecí prso, asi 2 kávové lžičky bazalkového pesta, sušená rajčata v olivovém oleji, 1 mozzarellu, brambory na podávání, olej, sůl, pepř.

  • Kuřecí prso si podélně rozkrojíte, aby bylo tenčí. Takto rozkrojené jej ještě naklepete paličkou opravdu do tenka. Z obou stran osolíte a opepříte. ​

  • Pak jednu stranu pomažete bazalkovým pestem a posypete krájenými nakládanými rajčaty. 

  • Doprostřed masa si dáte dva plátky mozzarelly. Pak plátek zarolujete do malé roládky - konce můžete spojit párátkem. 

  • Oloupete brambory, nakrájíte podélně napůl a pak každou půlku ještě napůl tak, aby vám vznikly měsíčky. ​

  • Vyskládáte si je na plech vyložený pečicím papírem, osolíte a dáte péct do trouby na 170 stupňů, dokud nebudou měkké a opečené. Trvá to tak 40 minut.​

  • Během pečení brambor si do pánve nalijete trochu oleje a na mírném plameni opékáte kuřecí rolády. Nesmažte je zprudka, musí se vám propéct. Takže otáčet pomalu ze všech stran a smažit nejméně 20 minut. ​

  • Pak rolády vyndáte z pánve a přendáte je ještě na 10 minut do trouby k bramborám a necháte dojít. Troubu ztlumíte na 100 stupňů.​​

  • Do výpeku v pánvi nalejete trochu horké vody, necháte zredukovat a na konec přidáte asi 1 cm z kostky másla – tak vám vznikne chutná šťáva k masu.

Nandáte na talíř, vyfotíte na Instagram a sníte to. To je vše.
 

Kureci rolad_Bara Vostova.jpg
Kure s brokolicovym kremem blbuvzdorna kucharka.jpg

KUŘE S BROKOLICOVÝM BRAMBOREM A OMÁČKOU

Potřebujete: 4 střední brambory, 5 růžiček brokolice, 1 větší kuřecí prso, smetanu 33%, olivový olej, máslo, sůl, pepř.

  • Oloupete si brambory, nakrájíte je na kousky a dáte vařit do vroucí osolené vody. 

  • Po deseti minutách k nim přihodíte 5 růžiček brokolice. 

  • Až budou brambory i brokolice měkké, slijete z nich všechnu vodu. 

  • Osolíte, opepříte a přidáte asi 2 cm z kostky másla a dvě polévkové lžíce smetany. 

  • Šťouchadlem brambory s brokolicí nemilosrdně rozšťoucháte. 

  • Kuřecí prso si podélně rozkrojíte, takže vám vzniknou dva kusy. Ty ještě rozkrojíte napůl. Maso z obou stran osolíte a opepříte. 

  • Do pánve si nalijete trochu olivového oleje a asi 1 cm z kostky másla. 

  • Rozpálíte a opečete všechno maso z obou stran dozlatova. 

  • Když je to hotové, maso dáte stranou a do pánve nalijete půl kelímku smetany, promícháte s výpekem a necháte zredukovat a zhoustnout. Tak vám vznikne omáčka. 

Vyskládáte na talíř, maso přelijete omáčkou a pustíte se do toho. Co taky jiného, že?
 

LINGUINE S KREVETAMI A RAJČATY

Potřebujete: 1 balení krevet (kupte si ty předvařené, ať se s tím nemusíte loupat), půl balení linguine, 1 balení cherry rajčat, 1 stroužek česneku, bazalku, olivový olej, máslo, sůl, pepř.

  • Těstoviny dáte vařit do vroucí osolené vody podle návodu na obalu. 

  • Cherry rajčata si nakrájíte podélně napůl, oloupete si stroužek česneku
    a nakrájíte ho na tenké plátky. Lístky bazalky si nasekáte na kousky. 

  • Do pánve nalijete trochu olivového oleje a asi 1 cm z kostky másla. 

  • Přihodíte tam nakrájená cherry rajčátka a po pěti minutách přidáte krevety
    a česnek. Opékáte kolem 5 minut. 

  • Pak do pánve přidáte těstoviny, promícháte a posypete bazalkou.

Hotovo.

Linguine s krevetamiu a rajcaty.jpg
Opeceny chleb s avokadem a lososem.jpg

OPEČENÝ CHLÉB S AVOKÁDEM
A LOSOSEM

Potřebujete: čerstvý chléb – kupte si v pekárně nějaký dobrý, 1 balení uzeného lososa, 1 avokádo, 1 jarní cibulku, salát, citron, olivový olej, sůl, pepř. 

  • Oloupejte si avokádo – jak se to dělá, koukněte na YouTube. Dužinu z avokáda si rozmačkáte vidličkou v hlubokém talíři. Avokádo osolíte, opepříte a přidáte pár kapek citronové šťávy. 

  • Jarní cibulku si očistíte a nakrájíte na kousky. 

  • Chleba si nakrájíte na krajíce, každý krajíc ještě překrojíte napůl a ve vyskakovacím toustovači opečete. Můžete ho opéct i nasucho na pánvi.

  • Na každý krajíc chleba namažete avokádo. Na něj natrháte kousky uzeného lososa, opepříte a posypete jarní cibulkou. 

  • Do mísy si natrháte salát, který máte rádi, osolíte, opepříte a zalijete polévkovou lžící olivového oleje. A můžete přidat třeba i sušená nebo čerstvá rajčata. 

 

Chleba a salát naskládáte na talíř a nějak to sníte. 

HOVĚZÍ BURGER

Potřebujete: bulky na burger, 500 g mletého hovězího masa, majonézu, kečup nebo jinou omáčku, kterou máte rádi, 1 střední červenou cibuli, ledový salát, rajče, čedar, slaninu, olej, sůl, pepř

  • Hovězí maso dáte do mísy a přidáte jednu kávovou lžičku soli a špetku pepře. Vlastníma rukama to obětavě promícháte a pak si z masa vytvarujete placky. Ideálně tak o dva centimetry na každé straně širší, než máte housku, protože maso se pak při opékání smrskne a bude do housky tak akorát velké. 

  • Cibuli si nakrájíte na tenká půlkolečka, rajče si nakrájíte na kolečka, listový salát si natrháte.

  • Budete smažit. Do pánve dáte tři plátky slaniny a necháte udělat do zlatova. Dáte stranou. 

  • Pak do stejné pánve přilijete po dně oleje a placky masa osmažíte 5 minut z každé strany. Ke konci na ně položíte plátek sýra, přiklopíte poklicí a necháte sýr roztát. A vysvobodíte je.

  • Housky si rozkrojíte napůl a každou stranu namažete majonézou a kečupem (případně jinou omáčkou). Na spodní stranu dáte natrhaný ledový salát, na něj kolečka rajčete a půlkolečka cibule. 

  • Zaklopíte masem se sýrem a na to položíte plátky osmažené slaniny. Přiklopíte horní vrstvou housky.

A pusťte se s chutí do toho a nezapomeňte se pořádně při jídle zasvinit.​

Burger_obyc.jpg
Turecké vejce.jpg

TURECKÁ VEJCE

Potřebujete: 2 slepičí vejce, 4 lžíce fakt kvalitního tučného bílého jogurtu, 1 stroužek česneku, kávovou lžičku mleté papriky (sladká, pálivá – prostě podle chuti), špetku chilli, 1 cm z kostky másla, petrželku, kopr (dobrovolný), sůl, pepř.
 

  • Do misky dáte 4 lžíce jogurtu, vymáčknete do toho stroužek česneku. Přidáte něco málo nasekané petrželky (nebo kopru) a nechte si trochu bokem. Lehce odsolíte a opepříte.

  • V rendlíku si rozpustíte máslo, přidáte tam chilli a papriku a tak minutku to pěkně promícháváte, aby se ty chutě „rozvoněly“, jak se říká.

  • Připravíte si dvě ztracená vejce, kdy největší vychytávka je oddělení tekutější části bílku od té s pevnější konzistencí. Na tenhle trik vám stačí malé sítko, do kterého celé vejce vyklepnete a dáte pod to misku, do které ta tekutější část bílku odteče. 

  • Takhle připravené vejce opatrně ze sítka vyklopíte do vroucí osolené vody a vaříte 3 minuty. Tady použijte stopky, ať vejce nemáte převařené. 

  • Tím je robota hotová a budete servírovat. Do hlubokého talíře dáte na dno jogurt se vším, co jste do něj zamíchali. Na to posadíte ta dvě vejce a přelijete to ochuceným máslem, co jste stvořili v rendlíku. A pak tu nádheru posypete trochou petržele (nebo kopru). 

Nejlépe chutnají v tureckém sedu.
 

VEPŘOVÁ PEČENĚ

Potřebujete: 1 kg vepřové krkovice v celku, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, mletý kmín, ideálně 1 polévkovou lžíci sádla, máslo, možno i ždibeček zázvoru, sůl, pepř a rýže.

  • Cibuli si oloupete a nakrájíte na větší kostičky. Česnek také oloupete a nakrájíte na plátky. Kostičku zázvoru tak centimetr na centimetr si oloupete a nakrájíte také na plátky.

  • Maso si ze všech stran nasolíte a opepříte.

  • Na dno pekáče nasypete cibuli, česnek a zázvor. Na to položíte maso, podlijete to centimetrem vody. Přidáte lžíci sádla a dáte přiklopené poklicí péct do trouby na 200 stupňů tak na dvě hodiny. Maso průběžně přelévejte tím, v čem to plave, a kontrolujte, zda je pod masem dost šťávy, aby se nepřipálilo. Pokud ne, přilijte něco H₂O. Na závěr poklici dáte pryč a necháte opéct tak 20 minut.

  • Když je maso hotové, vyjmete ho z pekáče a dáte stranou.

  • Výpek si přendáte do malého vyššího hrnce a tyčovým mixérem ho rozmixujete tak, aby vám vznikla omáčka. Můžete přidat tak centimetr z kostky másla na zjemnění chuti a zahuštění.

​​

 Rýži uvaříte podle návodu a můžete se na ten kus masa z hřbetní části prasete vrhnout.

Veprova pecene.jpg
Kure s omackou z rajcat a pesta.jpg

KUŘECÍ KOUSKY S OMÁČKOU ZE SMETANY, PESTA A SUŠENÝCH RAJČAT

Potřebujete: 1 větší kuřecí prso, smetanu 33 %, lžíci krájených sušených rajčat, lžičku bazalkového pesta, olivový olej, sůl, pepř, brambory na podávání.
 

  • Tři větší brambory nakrájíte na 3 mm silné plátky. Dáte je na pekáč, který je vyložený pečicím papírem, a lehce je osolíte. Pečete v troubě 25 minut na 170 stupňů.

  • Kuřecí maso si rozkrájíte na čtyři až šest silnějších proužků, dle velikosti prsa, a lehce je osolíte.

  •  Na pánev nalijete po dně olivového oleje a maso ze všech stran osmahnete dozlatova. Dáte si maso stranou.

  •  Do toho, co zbylo v pánvi, nalijete půlku kelímku smetany.

  •  Přidáte lžíci nakládaných sušených rajčat a vrchovatou kávovou lžičku pesta. Mícháte to 2 minuty, než ta zázračná směs zhoustne.

Máte to za sebou. Na talíř vyskládáte brambory, vedle nich nalijete omáčku a na tohle podloží vyskládáte kousky masa. Pomodlíte se a sníte to.

MAĎARSKÝ GULÁŠ

Potřebujete: 1 kg vepřové plece, 2 větší cibule, 2 červené papriky kapie, 2 zelené světlé papriky, 3 rajčata, 2 kávové lžičky rajského protlaku, 2 kávové lžičky sladké a 1 kávovou lžičku pálivé mleté papriky, hovězí bujón, hladkou mouku, máslo, majoránku, olej, sůl, pepř.

  • Cibuli si nakrájíte na větší kostičky. Všechny papriky si očistíte a nakrájíte na větší kousky. Rajčata si nakrájíte také na větší kostičky.

  • Maso nakrájíte na kostky, ty naházejte do hlubokého talíře, posypte je solí a ručně promíchejte.

  • Do velkého hrnce nalijete olej a opečete na něm všechnu cibuli do zlatova.

  • Pak přidáte maso a necháte zatáhnout – chytne hnědou barvu. Pak to posypete sladkou a pálivou mletou paprikou a promícháte.

  • Po pár minutách přidáte všechnu nakrájenou papriku, rajčatový protlak a všechna rajčata a s láskou to promícháte.

  • Decentně zaprášíte hladkou moukou, promícháte a zalijte litrem vroucí vody. Přidáte kostku hovězího bujónu a necháte zoufale dusit tak hodinu a půl. Průběžně mícháte a pokud bude potřeba, přilijete vroucí vodu.

  • Na závěr dle chuti dohustíte troškou máslové jíšky, necháte ještě deset minut provařit.

Podáváte s rýží a samozřejmě za zvuků ryčného čardáše.

Madarsky_Gulas.jpeg
Bananove livance.jpeg

BANÁNOVÉ LÍVANCE

Potřebujete: 2 zralé banány, 1 vejce, 6 lžic ovesných vloček, skořici, špetku soli, na servírování: smetanu 33 %, ovoce dle chuti, máslo.

  • Banány si oloupete a dáte do hlubokého talíře, přidáte 1 celé vejce a 6 lžic ovesných vloček, půl kávové lžičky skořice a malou špetku soli, jen tak mezi prsty.

  • Banán rozmačkáte vidličkou a promícháte s ostatními ingrediencemi.

  •  Rozpálíte pánev, dáte na ni kousíček másla a mašlovačkou ho rozpatláte po celém spodku pánve.

  • Uděláte si jeden zkušební kousek, zda je těsto dost husté a dobře se obrací. Pokud bude řídké, přidejte vločky. Každý lívanec opečte z obou stran do zlatova.

  •  Smetanu si dejte do vyšší užší nádoby a elektrickým ručním šlehačem ji vyšlehejte.

 

Na lívance si nandáte ovoce, co máte rádi, a spořádejte s dobrým pocitem z dobře odvedené cukrářské práce.

White Brick Wall

Blbuvzdorná kuchařka s dobrými výsledky
© Bára Voštová 2025
Vydává Concept 42

  • Instagram
bottom of page